Tilmeld nyhedsbrev

Få historier fra Julemærkehjemmene og information om hjælpearbejdet!

Nej takJa tak

JulemærkerNytrykSærarkPinsKogebøgerVis din støttee-Støttemærket
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Bliv VirksomhedsVenGiv en VirksomhedsGaveBliv ErhvervsPartnerNyt om erhverve-Støttemærket
Se alle nyhederMød børneneSe videoerSe opskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdOm hjemmeneSådan hjælper viSpørgsmål og svar
Kontakt JulemærkefondenFind medarbejdereSe ledige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Giver børn en ny start

Mit barn har ingen venner

Som forældre er det en bekymring, hvorvidt ens barn trives og har venner. Læs hvordan du kan hjælpe din søn eller datter, hvis de ingen venner har i skolen.


At være forældre til et barn, der ikke har nogen venner

Ensomhed er ikke altid let at spotte hos børn. Når børn oplever ensomhed, deler de sjældent deres tanker og følelser. I stedet trækker de sig ofte fra fællesskaber. De lukker sig inde i sig og skjuler ensomheder for deres nærmeste. Hvis du har en fornemmelse af at din søn eller datter ingen venner har i skolen, er det vigtigt finde ud af om det er tilfældet.

Børnene på Julemærkehjemmene beskriver ofte skammen som følgesvend, når ensomheden melder sig. Det er flovt at stå uden for fællesskabet og ikke at have nogen venner i skolen. Børnene beskriver hvordan de føler, at de ikke er gode nok, og at de har svært ved at overkomme flere afvisninger, når de føler sig valgt fra gang på gang.

Det kan være svært at forstå, hvorfor din søn eller datter ingen venner har, og som forældre kan man have lyst til at gribe ind og tage styringen på problemet. Herunder kan du læse mere om, hvordan du som forælder kan finde ud af, om dit barn føler sig ensomt, og hvordan du kan hjælpe.

Hvordan ved jeg om mit barn er ensomt?

Ensomhed er, som tidligere nævnt, ofte forbundet med skam. Derfor kan det for mange børn være et ømtåleligt emne at tale om. Selvom de føler sig trygge inden for hjemmets fire vægge, kan det være svært for børn at åbne op om ensomhed og mobning. De vil hellere fremstå selvstændige og undgå at være til besvær.

En del af de børn, der kommer på Julemærkehjem har ofte, i en længere periode, været kede af at gå i skole. Nogle har endda, gennem længere tid, slet ikke været i skole. Her er det vigtigt som forældre at gribe ind og finde ud af, hvad man kan gøre ved problemet. Problemerne tager afsæt i mistrivsel, og forsages både af udefra og indefra kommende faktorer.

Den bedste måde at blive klogere på, hvorvidt ens barn har svært ved at få venner i skolen, er at være nysgerrig på skoledagen, hvordan den er gået og om dit barn tilbragt tid med andre børn. Du kan eksempelvis spørge ind til, hvordan dit barn har det i skolen, om han/hum har lyst til at lave legeaftaler eller hvilke venner dit barn har i skolen. Simple spørgsmål vil ofte give et indtryk, af om dit barn har nogle venner.

Hvorfor har mit barn ingen venner i skolen?

Som forældre er det svært at stå på sidelinjen til et barn, der ikke trives og har svært ved at få venner. Nogle forældre vender det indad fordi man føler man kunne have gjort noget anderledes for at sikre sit barn en god og tryg skolegang. Mens andre vender det udad, og lægger ansvaret andre steder. Uanset hvilken følelse du sidder med, så er der en løsning på problemet. Der skal tages hånd om det, når et barn føler sig ensom – det er aldrig for sent at få en ven.

Det kan være svært at forstå, hvorfor ingen vil være venner med ens barn. Som forældre ser man alle de gode sider af sit eget barn, men i andre fællesskaber kan barnet påtage sig en anden rolle. En rolle som kan tage afsæt i lavt selvværd, følelsen af ikke at passe ind og at blive valgt fra.

Her har vi på Julemærkehjemmene erfaret, at det ofte bunder i den opfattelse barnet har af sig selv. De er blevet fortalt, at de ikke gode nok, og den fortælling hænger ved. Derfor handler det om at ændre barnets selvbillede og give dem en ny måde at se sig selv på. De skal genvinde selvtilliden, og vide at de er gode nok, som de er. Det kræver ofte indgriben og ændring i miljø og vaner for at give dem værktøjer til at styrke deres selvværd.

Hvordan kan jeg hjælpe mit barn ud af ensomhed?

Det er vigtigt at tale med dit barn for at få en fornemmelse af, hvor slemt det står til, og hvor længe barnet har følt sig ensomt. Dernæst kan du vælge at opsøge lærer og pædagoger for at høre, hvordan dit barn har det i skolen.

Når det står klart for dig, at din søn/datter er ensom og ikke har nogen venner har, skal man tage næste skridt mod at hjælpe dit barn.

På Julemærkehjemmene spiller forældrene en stor rolle i børnenes udvikling og hvordan de kan være med til at styrke barnets selvværd. Vi arbejder tæt sammen med både børn og forældre, hvilket giver os en helhedsorienteret tilgang til, hvordan vi hjælper dem.

Vil du vide mere om mobning?

Som tidligere beskrevet kan der være en hårfin grænse mellem drillerier og mobning. Der hvor grænsen går handler ofte om mobberens ”intentioner” og de følelser, som bliver bragt frem hos mobbeofret.

Børnene på Julemærkehjemmene beskriver ofte følelsen af, at noget gør ondt indeni.

Børnene på Julemærkehjemmene har oplevet at blive mobbet, som en del af at de havde svært ved at få venner i skolen. Hvis du har indtrykket af, at dit barn bliver mobbet, kan du læse mere om mobning her.

Gode råd til forældre til et barn, der ingen venner har

  • Lyt til barnet for at blive klogere på hvad årsagen til ensomheden kan være.
  • Sæt fokus på de positive situationer, som barnet oplever og befinder sig i.
  • Vær opsøgende i forhold til at foreslå legeaftaler/venneaftaler.
  • Forslå nye fritidsinteresser f.eks. teater, sang, spejder, sport, e-sport, eller lign.
  • Find ud af om der er nogle grupper, klubber er lign. i lokalområdet, som kunne være interessant.
  • Hvis barnet har oplevet skilsmisse, dødsfald, alvorlig sygdom eller lign. er det en mulighed at benytte tilbud hos kommunen, der kan skabe kontakt mellem børn i samme situation.

Bliv klogere på digital mobning.

Læs mere om mobning i skolen.

Bliv klogere på digital mobning.