Nyhedsbrev

Få en gratis kalender - Julemærkehjemmene

Få spændende historier og information fra Julemærkehjemmene direkte i din mailboks.

Nej takJa tak

Nytryk Støttevarer Krea / DIY Julemærket 2023 Kogebøger  Gavebevis e-Julemærket
Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Giv en donation Bliv erhvervssponsor Bliv erhvervspartner Bliv strategisk partner
Mød børneneOpskrifter Se videoer Få vores nyhedsbrev
Pædagogisk tilgang Dagligdagen Samarbejde om barnet Børnenes udvikling
Kontakt Julemærkefonden Kontakt Julemærkehjemmene Find medarbejder Ledige stillinger Er du blevet ringet op? Presse
Ansøg om ophold Om hjemmene Børnenes udfordringer Informationsmøder
Støt nu

Fokus på mobning, trivsel og ensomhed

Konsekvenser ved mobning

Med mange års erfaring med mobning og tætte forløb med børn, der har oplevet mistrivsel, kender vi på Julemærkehjemmene til de konsekvenser, som mobning kan have for børnene.


Når børn bliver mobbet, kan det have alvorlige konsekvenser, fordi børnene er i en alder hvor de er under konstant udvikling. Konsekvenserne kan følge dem resten af livet og have indflydelse på deres udvikling og livskvalitet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på børns trivsel og hvorvidt, de bliver mobbet.

På Julemærkehjemmene kæmper vi for gode børneliv, der også kan give dem gode voksenliv.

Når man tager hånd om børnenes problemer, lytter og får stoppet mobning, kan det have stor positiv indflydelse på deres videre liv.

Herunder uddyber vi, hvorfor det er så vigtigt at stoppe mobning og hvorfor, man skal tage mobning alvorligt for at afhjælpe de konsekvenser og senfølger, det kan have for børnene.

Hvad gør mobning ved børn?

Mobning udspiller sig i mange forskellige sociale sammenhænge og grupperinger, heriblandt folkeskoleklasser, dagtilbud, sportsklubber og lignende. Det betyder, at der er mange børn, som dagligt døjer med de konsekvenser, mobning har. Men hvad gør mobning ved børn? Når et barn bliver udsat mobning, vil det med stor sandsynlighed nedbryde barnets selvtillid. Det kan have store konsekvenser for de valg, som barnet træffer. ”Tør jeg spørge pigegruppen, om jeg må være med i deres leg?” ”Har jeg lyst til at tage til børnefødselsdag efter skole?” Desværre føler mange børn, der oplever mobning, at de ikke er en del af klassens fællesskab, og at de ikke hører til.

Mobning har konsekvenser, der kan mærkes med det samme, når drillerierne går i gang. Men det kan også have konsekvenser, selv efter mobningen ikke længere finder sted. Derfor er det vigtigt at komme mobning til livs.

Hvilke konsekvenser har mobning?

Der er forskellige typer af konsekvenser ved mobning, og mange børn lever desværre med dem uden at fortælle en voksen om deres oplevelser. Mange af de børn, der er udsat for mobning, føler, at de ikke er gode nok, og at de ikke passer ind i børnegruppen. Det er vigtigt for børn at føle sig som en del af et fællesskab. Når børn bliver ekskluderede fra fællesskabet, kan det føre til tanker, der er skadelige for barnets psyke. Børn kan føle, at der er noget galt med dem eller søge bestemte årsager til, at de bliver valgt fra og ikke er gode nok. Disse tanker kan nedbryde et barns selvtillid og have omfattende konsekvenser for, hvordan barnet ser sig selv. Læs mere om at styrke dit barns selvtillid.

En af de typiske konsekvenser ved mobning er isolation. Er et barn udsat for mobning tilstrækkeligt længe eller meget, kan barnet begynde at isolere sig.

Det gør ondt, når man gang på gang får at vide, at man ikke er god nok, og at man ikke må være med i fællesskabet. For at undgå at blive ekskluderet af klassekammeraterne, vil barnet ofte isolere sig. Det er nemmere selv at træde ud af fællesskabet, end opleve at blive skubbet ud igen og igen.

Mobning kan desuden gøre børn syge. Børn, der er blevet mobbet, har større risiko for psykosomatiske symptomer – dvs. fysiske gener som fx ondt i maven, hovedpine og træthed.

Børn, der jævnligt oplever mobning, er også mere tilbøjelige til at udøve selvskade. Ved at gøre smerten fysisk kan barnet nemlig tage kontrol over den psykiske smerte, der er så svær at håndtere.

Langsigtede konsekvenser ved mobning

Det er nærliggende at tro, at konsekvenserne stopper, når mobningen stopper. Men faktisk gør mobning ikke kun noget ved børn, mens de er børn. Mobning kan have langsigtede konsekvenser, der blandt andet omfatter en række psykiske problemer.

Det kan følge mennesker langt ind i deres voksenliv og præge deres hverdag og deres omgang med andre mennesker. Allerede i folkeskolen kan fundamentet for et liv med psykiske belastninger blive lagt. Netop derfor er det vigtigt, at der er voksne, der ser mobningen og griber ind for at håndtere den på bedste vis.

Eksempler på konsekvenser

  • Stress
  • Angst
  • Depression
  • Spiseforstyrrelse
  • Lavt selvværd

Sådan håndterer vi konsekvenser ved mobning

På Julemærkehjemmene kender vi konsekvenserne hos børn, der er blevet mobbet. Derfor prøver vi i høj grad at håndtere disse samt at forebygge yderligere konsekvenser i fremtiden.

Vi tager hånd om børnenes oplevelser med mobning ved at lytte til dem, og vi lærer dem at sætte ord på deres følelser og oplevelser. Det er vigtigt at anerkende deres følelser og ikke at opdele mobning i slem eller mindre slem, men at give børnene en overordnet forståelse for, at uanset karakteren af mobning, så er det okay at sige fra og at blive ked af det.

På Julemærkehjemmene sikrer vi, at børnene oplever succes og mange små sejre. Vi opmuntrer børnene til at hjælpe hinanden. At finde deres egne styrker og acceptere, at alle andre ikke har samme styrker.

Vi lærer dem om styrken og glæden i fællesskabet, og hvordan man bidrager til det gode fællesskab. På den måde kan vi afhjælpe konsekvenserne og forebygge de mest alvorlige af dem. Dermed giver vi børnene en ny start.

Vi arbejder med at give børnene et sundt selvbillede og en ny måde at se sig selv og andre på. Ved at give børnene de rigtige værktøjer, ser vi markante forbedringer i forhold til deres selvværd, mens de er på hjemmene, men også i børnenes videre liv efter endt ophold.

Vil du vide mere?

Sådan sikrer du dit barns trivsel.

Gode råd til at stoppe mobning.

Styrk dit barns selvtillid.

Resultater efter ophold på Julemærkehjem:

  • Har oplevet mobning:
    Før ophold 69 % → 14 % et år efter ophold
  • Ser sit eget liv som over middel:
    Før ophold 29 % → 66 % et år efter ophold
  • Har god tro på sig selv:
    Før ophold 36 % → 71 % et år efter ophold
Persondatapolitik og cookiesSalgs- og leveringsbetingelser

© 2024 JULEMÆRKEFONDEN — Designed by DAN®