Få julens opskrifter for KUN 20 kr.

Køb vores opskriftshæfte med lettere og lækker julemad fra Julemærkehjemmene!

Nej takJa tak

Julemærket 2021JulekortGavemærkerPinsKogebøgerStøttevarere-Julemærket
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Giv en JuleDonationKøb FirmajulekortBliv VirksomhedsVenBliv ErhvervsPartnerFå inspiratione-Julemærket
Mød børneneSe videoerSe juleopskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdOm hjemmeneSådan hjælper viSpørgsmål og svarTema om mobningInformationsmøder
Kontakt JulemærkefondenEr du blevet ringet op?Find medarbejderLedige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Giver børn en ny start


 

Historien om Julemærkehjemmene

I over 100 år har Julemærkehjemmene hjulpet udsatte børn i Danmark


 

Det hele startede i 1903, da postekspedient – og senere postmester – Einar Holbøll fik en god idé.


Med al den post der blev sendt ved juletid, kunne man med en frivillig ekstraporto på jule- og nytårshilsner, samle penge ind til støtte for syge børn. Allerede året efter udkom verdens første Julemærke, som i snart 100 år har været grundlaget for oprettelse og drift af Julemærkehjem i Danmark. 

Prisen for Julemærket var i begyndelsen 2 øre.

I starten af 1900-tallet var tuberkulose den mest frygtede folkesygdom, og når lungesygdommen ramte børn virkede den ekstra uretfærdig og grusom. 

Derfor blev de første seks års indsamlinger brugt til opførelsen af Julemærkesanatoriet ved Kolding, der blev indviet i 1911. Sanatoriet blev samme år overdraget til Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse, idet man fandt det uhensigtsmæssigt, at to organisationer arbejdede med samme formål. Julemærkekomiteen – som i dag hedder Julemærkefonden – besluttede at de indsamlede penge fremover skulle benyttes til oprettelse og drift af rekonvalescens for børn.

De første Julemærkehjem


Allerede i 1912 var de to første Julemærkehjem en realitet, da to tidligere børnehjem i hhv. Juelsminde og Mørkøv blev ombygget og nyindrettet. Året efter påbegyndtes opførelsen af Julemærkehjemmet i Svendborg, som blev indviet i 1914.

De følgende år, der var præget af trange tider under 1. verdenskrig og efterkrigstiden, drev Julemærkekomiteen disse tre rekonvalescenshjem, men i 1928 fik man tilbudt bygningerne og parken til den gamle herregård Lindersvold ved Fakse, til en meget fordelagtig pris, og dermed var Julemærkehjem nummer fire en realitet. 10 år senere, i 1938, indrettedes redaktør Jessens villa Fjordmark ved Flensborg Fjord til Julemærkehjem specielt for sønderjyske børn, og allerede et halvt år efter, i maj 1939, indviedes et nybygget Julemærkehjem i Hobro. Dette hjem blev opført specielt med henblik på behandling af astmabørn.

Det havde længe været et ønske at skaffe et hjem specielt for småbørn, og helst ikke for langt fra København. I 1947 blev dette ønske opfyldt ved købet af den store villa Kildemose ved Ølsted Strand i Nordsjælland, og efter ombygning indviedes det syvende Julemærkehjem i 1948. 

I 1957 blev Julemærkehjemmet i Juelsminde overdraget til Den Kellerske Anstalt ved Brejning.


Flere Københavnerbørn

Det ændrede klientel med overvægt fra københavnsområdet bevirkede, at komiteen i 1960 startede opførelsen af et nyt Julemærkehjem ved Skælskør.
Dette hjem kunne indvies i 1962, og Julemærkekomiteen rådede da atter over syv hjem med plads til 283 børn.

Men af økonomiske årsager blev Julemærkehjemmet i Mørkøv overdraget til Mørkøv kommune i 1970.
I 1971 blev Julemærkehjemmet i Svendborg overdraget til Svendborg kommune, og Lindersvold blev overdraget til børne- og ungdomsforsorgen.

I 2018 åbnede Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde.

I dag hjælper de fem Julemærkehjem hvert år ca. 1.000 børn med at få smilet tilbage.


Netbutikken

Køb Julemærker

Årets Julemærke er tegnet af Peter Bay Alexandersen. Årets ark hedder 'Hjem til Jul' og er inspireret af alt det, som vi har savnet under Corona-tiden og jul i gamle dage. Se vores store udvalg af spændende produkter med motiver fra årets Julemærke. Du kan også give et bidrag til børn på Julemærkehjem.

Julemærket har også hjulpet andre


Foruden oprettelsen og driften af Julemærkehjemmene har Julemærkefonden igennem årene ydet væsentlige beløb til andre formål til gavn for børn. Eksempelvis fik opførelsen af behandlingshjemmet Dalegården i Skåde ved Århus et tilskud på 1,5 mio. fra Julemærkekomiteen. Til bekæmpelse af børnetuberkulose på Grønland er der også stillet store beløb.

På Einar Holbølls tid var tuberkulose tidens svøbe, i dag er psykiske og sociale problemer den overvejende årsag til at børn skranter. Og der er – desværre – stadig brug for Julemærker og hjemmene til at lette tilværelsen for de børn, som har det svært.


ssssss