Prøv vores nye samtalespil

Få en gratis prøve på spillet, hvor alle vinder. Lær dig selv og din familie bedre at kende.

Nej takJa tak

JulemærkerNytrykSærarkPinsKogebøgerVis din støttee-Støttemærket
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Bliv VirksomhedsVenGiv en VirksomhedsGaveBliv ErhvervsPartnerNyt om erhverve-Støttemærket
Mød børneneSe videoerSe opskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdOm hjemmeneSådan hjælper viSpørgsmål og svarTema om mobning
Kontakt JulemærkefondenFind medarbejdereSe ledige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Giver børn en ny start

Vores arbejde gør en forskel

Vores arbejde gør en forskel

De fem Julemærkehjem er til for at hjælpe udsatte børn  tilbage på sporet. Sådan har det altid været. Men Fonden og hjemmene har gennemgået en rivende udvikling de seneste år. Forstander Lene Schou fra Julemærkehjemmet Kildemose fortæller hvordan.


Tekst og foto: Ole Jeppesen

I foråret 2000 kom  Lene Schou  til Julemærkehjemmet Kildemose fra et job som pædagogisk konsulent i Frederiksberg Kommune. Det, der mødte hende, var et noget mindre hjem med kun 14 børn i 6-10-års alderen mod hele 24 7-14-årige i dag. Det var ikke mindre dejligt af den grund, og hun var således solgt fra første dag:

- Det var og er en enestående sag. Dengang havde jeg mere med børnene at gøre end i dag, for vi var kun halvdelen af de medarbejdere, der nu er ansat. I dag er min tid primært øremærket administration og fundraising,
forklarer Lene Schou.

Den nye jobbeskrivelse skyldes, at virkeligheden i dag ser noget anderledes ud end for 15 år siden. Det handler blandt andet om penge. I år 2000 skrev danskerne stadig masser af julekort og satte så mange Julemærker på, at overskuddet sikrede over halvdelen af driften af de fire Julemærkehjem.

- Nu om dage kommer under en tredjedel af driftsmidlerne fra salg af Julemærket. Resten kommer fra sponsorater, gaver, donationer arv med videre. Derfor går meget af min tid med at bidrage til at sikre en fortsat strøm af netop sponsormidler, donationer og så videre,
siger forstanderen.

Succesfuld indsats på flere planer

Lene Schou sætter stor pris på fundraisingdelen af arbejdet:

Jeg er hver dag i kontakt med rigtig mange søde, omsorgsfulde mennesker og organisationer, som vil os det allerbedste.

Lene Schou

Det er en sand fornøjelse at give dem lidt igen – for eksempel i form af rundvisninger og foredrag om vores arbejde, for vi er fortsat meget afhængige af deres rundhåndethed.

En anden side af den forandrede virkelighed – den øgede administration - består til dels i, at børnenes forældre og hjemkommuner i dag bliver inddraget meget mere i problemløsningen, end de blev tidligere. Det kræver en ensartet fremgangsmåde gældende for alle Julemærkebørn. Altså systemer, dokumentation og analyser.

- Inddragelsen af forældrene og hjemkommunerne er nødvendig, fordi vi er meget optaget af at skabe varige forandringer i børnenes liv, fastslår hun.

Det afgørende slag foregår i hjemmet

Julemærkehjemmets medarbejdere knokler hårdt for at mobilisere baglandet:

- Vi skal sikre, at der er grobund derhjemme for at videreføre eksempelvis de gode kost- og motionsvaner, som barnet har fået under opholdet, fortæller Kildemoses forstander.

Der er således indlagt talrige forældremøder, besøgsdage, opfølgningssamtaler og brugerundersøgelser i et forløb. Det skal alt sammen medvirke til at skabe endnu mere kvalitet og professionalitet i den hjælp, som Julemærkebørnene får. Og det virker efter hensigten:

Lykkeligvis kan vi se, at vores, børnenes og senere baglandets indsats gør en stor forskel.

Lene Schou

Vi er i de senere år begyndt at dokumentere vore resultater nøje. Det er en enorm tilfredsstillelse, og det gør arbejdet med at finde Julemærkevenner, sponsorer og andre glade givere endnu sjovere. Alle kan jo se, at indsatsen nytter, at vi skal fortsætte arbejdet, og at der er brug for os, pointerer Lene Schou.


ssssss