Tilmeld nyhedsbrev

Få historier fra Julemærkehjemmene og information om hjælpearbejdet!

Nej takJa tak

Julemærket 2018JulemærkerJulekortGavemærkerPinsKogebøgerAndre varerJulemærket app
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
JuleDonationFirmajulekortFrankeringBliv VirksomhedsVenGiv en VirksomhedsGaveBliv ErhvervsPartner
Se alle nyhederSe videoerSe JuleopskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdInformation omSådan hjælper viSpørgsmål og svar
Kontakt JulemærkefondenFind medarbejdereSe ledige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Her bliver børn - børn igen


 

Kost

Sådan spiser vi på Julemærkehjemmene


 

På Julemærkehjemmene spiser vi sundt, og vi følger Den Nationale Kosthåndbog og Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Bag vores kostpolitik ligger både ernæringsmæssige og pædagogiske overvejelser, og vi ønsker at have en let forståelig kostpolitik, der giver et godt udgangspunkt for at støtte børnene og deres familier med en positiv udvikling både under og efter barnets ophold.

På Julemærkehjemmene er kosten varieret, og vi tilstræber tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider dagligt efter følgende regelsæt:

  • vi bruger sukker i begrænset mængde
  • vi har ikke salt tilgængeligt på bordene
  • vi serverer ikke juice
  • vi får fuldkornspasta eller brune ris max. to gange om ugen
  • vi serverer regelmæssigt fisk
  • børnene må få ca. 200 gram frugt om dagen
  • alt brød indeholder mindst 5-8 % kostfibre
  • kød og pålæg må højst indeholde 10 % fedt
  • børnene får max ½ liter mejeriprodukter dagligt, max 0,5 % fedt. For ost max. 17 % fedt (30+)

På Julemærkehjemmene har vi god tid ved måltiderne, og vi bruger måltiderne til at tale med børnene om kost og sundhed.

Menu

På Julemærkehjemmene har vi god tid ved måltiderne, og vi bruger måltiderne til at tale med børnene om kost og sundhed.


Morgenmad

Morgenmadsprodukter (der kan vælges to ud af de tre)

1 portion skemad såsom havregryn, havregrød, øllebrød eller rugfras
1 helt stykke rugbrød
1 helt stykke fuldkornsfranskbrød/fuldkornsbolle

Grønt

1/4 stykke frugt
Gnavegrønt (gulerødder og/eller andre grøntsager)

Pålæg

1 skive mager ost eller smøreost og marmelade

Væske

1 glas skummetmælk (mælken kan bruges til skemaden).
Derudover vand eller te uden sukker

Mellemmåltid (formiddag)

Brød

1 stk. knækbrød

Frugt

1 stk. frugt eller grønt (f.eks. gulerod, æble eller en halv banan)

Væske

Vand


 

Koldt hovedmåltid

Brød

3 halve skiver rugbrød med 1 stk. pålæg på hvert

1 halv skive rugbrød med salat eller grønt (f.eks. kartoffel, agurk, tomat)
Der skal være forskelligt pålæg på alle stykker - max. 10 % fedt

Pålæg

Magert pålæg, fjerkræ, kød, fiskepålæg, æg, mager ost m.m.

Grønt

Gnavegrønt — gulerødder, agurk, tomat og andre grøntsager

Salat

Råkost af kål og rodfrugter eller lettere salater

Væske

1 glas skummetmælk, derudover vand

Mellemmåltid (eftermiddag)

Brød

 1 stk. knækbrød

Frugt

1 stk. frugt

Gnavegrønt

1 stk. gulerod

Væske

Vand


 

Varmt hovedmåltid

Kød

1 stk. magert kød eller fisk

Tilbehør

2-4 kartofler, eller en portion brune ris eller fuldkornspasta eller fuldkornsbrød
Råkost, salat eller grøntsager
½ dl. Mager sovs

Væske

Vand

Mellemmåltid (aften)

Brød

1 fuldkornsbolle

Gnavegrønt

Gulerødder og/eller andre grøntsager

Væske

Vand


 

Kogebøger

Spis som på Julemærkehjemmene

Kogebøgerne indeholder sunde og velsmagende opskrifter på forretter, hovedretter og desserter, som præsenteres for børnene på Julemærkehjemmene.

Fester og søde sager

Festlige begivenheder som fødselsdage mv. er en del af et normalt socialt liv. Derfor lærer vi også børnene, hvordan man kan være med til festligheder – uden at spise for meget eller vælge det det allermest usunde.

På Julemærkehjemmene har vi:

  • Mulighed for en ugentlig slikdag, hvor børnene må få 100 gram slik, dog ikke chokolade, flødekarameller eller chips.
  • Mulighed for at få en light sodavand ugentligt, max. 33 cl.
  • Mulighed for et lille stykke kage ugentligt.

Børn med specielle kostbehov

Hvis et barn har en allergi, der har indvirkning på hvilke madvarer de må spise, skal der foreligge en lægeerklæring. Senest i forbindelse med forbesøget vurderes om Julemærkehjemmet kan rumme barnets specielle madbehov. Hvis et barn er vegetar eller lignende, vil en tilsvarende vurdering finde sted.

På Julemærkehjemmene respekterer vi børnenes religion. Vi serverer ikke halalslagtet kød, men børnene bliver tilbudt alternativer som fisk, kalkun eller kylling.


Formidling af fokuspunkter

I løbet af et barns ophold har Julemærkehjemmene fokus på at formidle vigtigheden af at familierne spiser efter Julemærkehjemmenes dagskostplan og principper. Herunder regelmæssigt, varieret og i de rigtige mængder. Der er fokus på, både i formidlingen til forældrene og i praksis på hjemmene, at børnene lærer at spise 5-6 gange i løbet af dagen og i de rigtige potionsstørrelser.

Et godt redskab til at opnå regelmæssigheden og ikke lade sig unødigt friste er, at lave en ugeplan for mad og indkøb. Familierne skal lære Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket at kende. Det ambitiøse mål er at disse fokuspunkter i løbet af barnets ophold indarbejdes som faste vaner i familien.

Mål og vægt

1 glas mælk 2 dl
1 portion skemad 2 dl
1 skive rugbrød 50 g
1 skive fuldkornsfranskbrød 50 g
1 fuldkornsbolle 65 g
2-4 kartofler 150 g
1 stykke kød 70-100 g
1 stykke fisk 125-150 g
1 portion brune ris eller fuldkornspasta 60-70 g. u-kogte.

Vi benytter cookies til bl.a statistik og tracking — du accepterer brugen af cookies ved at lukke boksen eller klikke videre.Læs mere OK