Prøv vores nye samtalespil

Få en gratis prøve på spillet, hvor alle vinder. Lær dig selv og din familie bedre at kende.

Nej takJa tak

JulemærkerNytrykSærarkPinsKogebøgerVis din støttee-Støttemærket
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Bliv VirksomhedsVenGiv en VirksomhedsGaveBliv ErhvervsPartnerNyt om erhverve-Støttemærket
Mød børneneSe videoerSe opskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdOm hjemmeneSådan hjælper viSpørgsmål og svarTema om mobning
Kontakt JulemærkefondenFind medarbejdereSe ledige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Giver børn en ny start


 

Sund mad til børnene

Sådan spiser vi på Julemærkehjemmene


 

På Julemærkehjemmene har vi god tid ved måltiderne,
og vi bruger måltiderne til at tale med børnene om mad og sundhed.

På madværkstederne laver børnene sund mad. Piger ved spisebordet. Sund mad styrker fællesskabet.

Bag Julemærkehjemmenes kostpolitik ligger både ernæringsmæssige og pædagogiske overvejelser, og vi ønsker at have en let forståelig kostpolitik, der giver et godt udgangspunkt for at støtte børnene og deres familier med en positiv udvikling både under og efter barnets ophold.

Vi serverer sund og varieret mad, og vi følger Den Nationale Kosthåndbog og Fødevarestyrelsens anbefalinger. Vores daglige hovedmåltider og mellemmåltider tilberedes efter følgende regelsæt:

  • vi bruger sukker i begrænset mængde
  • vi har ikke salt tilgængeligt på bordene
  • vi serverer ikke juice
  • vi får fuldkornspasta eller brune ris max. to gange om ugen
  • vi serverer regelmæssigt fisk
  • børnene må få ca. 200 gram frugt om dagen
  • alt brød indeholder mindst 5-8 % kostfibre
  • kød og pålæg må højst indeholde 10 % fedt
  • børnene får max ½ liter mejeriprodukter dagligt, max 0,5 % fedt. For ost max. 17 % fedt (30+).

På Julemærkehjemmene har vi god tid ved måltiderne, og vi bruger måltiderne til at tale med børnene om mad og sundhed.

Menu

På Julemærkehjemmene er maden varieret,
og vi tilstræber tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider dagligt.


Morgenmad

Havregryn, havregrød, øllebrød eller rugfras
Rugbrød
Fuldkornsfranskbrød/fuldkornsbolle

Frugt og grønt

Frugt
Gnavegrønt (gulerødder og/eller andre grøntsager)

Pålæg

Mager ost eller smøreost og marmelade

Væske

Skummetmælk
Vand eller te uden sukker

Mellemmåltid (formiddag)

Brød

Knækbrød

Frugt og grønt

Frugt eller grønt (f.eks. gulerod, æble eller en halv banan)

Væske

Vand


Koldt hovedmåltid

Brød

Rugbrød med pålæg

Rugbrød med salat eller grønt (f.eks. kartoffel, agurk, tomat)
 

Pålæg

Magert pålæg, fjerkræ, kød, fiskepålæg, æg, mager ost m.m.

Grønt

Gnavegrønt — gulerødder, agurk, tomat og andre grøntsager

Salat

Råkost af kål og rodfrugter eller lettere salater

Væske

Skummetmælk og vand

Mellemmåltid (eftermiddag)

Brød

Knækbrød

Frugt og Grønt

Frugt og gnavegrønt (fx gulerødder)

Væske

Vand


Varmt hovedmåltid

Kød

Magert kød eller fisk

Tilbehør

Kartofler, brune ris, fuldkornspasta eller fuldkornsbrød
Råkost, salat eller grøntsager
Mager sovs

Væske

Vand

Mellemmåltid (aften)

Brød

Fuldkornsbolle

Gnavegrønt

Gulerødder og/eller andre grøntsager

Væske

Vand

Kogebøger

Spis som på Julemærkehjemmene

Kogebøgerne indeholder sunde og velsmagende opskrifter på forretter, hovedretter og desserter, som præsenteres for børnene på Julemærkehjemmene.

Vil du prøve nogle af vores opskrifter?

Fester og søde sager

Festlige begivenheder som fødselsdage mv. er en del af et normalt socialt liv. Derfor lærer vi også børnene, hvordan man kan være med til festligheder – uden at spise for meget eller vælge det det allermest usunde.

På Julemærkehjemmene har vi:

  • Mulighed for en ugentlig slikdag, hvor børnene må få 100 gram slik, dog ikke chokolade, flødekarameller eller chips.
  • Mulighed for at få en light sodavand ugentligt, max. 33 cl.
  • Mulighed for et lille stykke kage ugentligt.

Børn med specielle kostbehov

Hvis et barn har en allergi, der har indvirkning på hvilke madvarer de må spise, skal der foreligge en lægeerklæring. Senest i forbindelse med forbesøget vurderes om Julemærkehjemmet kan rumme barnets specielle madbehov. Hvis et barn er vegetar eller lignende, vil en tilsvarende vurdering finde sted.

På Julemærkehjemmene respekterer vi børnenes religion. Vi serverer ikke halalslagtet kød, men børnene bliver tilbudt alternativer som fisk, kalkun eller kylling.


Formidling af fokuspunkter

I løbet af et barns ophold har Julemærkehjemmene fokus på at formidle vigtigheden af at familierne spiser efter Julemærkehjemmenes madplaner og -principper. Herunder regelmæssigt, varieret og i de rigtige mængder. Der er fokus på, både i formidlingen til forældrene og i praksis på hjemmene, at børnene lærer at spise 5-6 gange i løbet af dagen og i de rigtige potionsstørrelser.

Et godt redskab til at opnå regelmæssigheden og ikke lade sig unødigt friste er, at lave en ugeplan for mad og indkøb. Familierne skal lære Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket at kende. Det ambitiøse mål er at disse fokuspunkter i løbet af barnets ophold indarbejdes som faste gode madvaner i familien.

SUCCES I KØKKENET

Børn i køkkenet.

Sunde madvaner og større fysisk og psykisk robusthed er noget af det, børnene får med hjem fra et ophold, og for nogle bliver opholdet starten på en helt ny livsstil – ikke kun for barnet, men for hele familien. Madværksted er en del af det helhedstilbud, som børnene tilbydes under opholdet.

MOD TIL AT SMAGE NYT

Børn med broccoli. Det er madmod.

På Julemærkehjemmene lærer børnene om sund mad, og vi arbejder med deres mod til at smage, udforske og opleve forskellige madvarer. Som noget nyt har vi indført temauger, hvor børnene bliver introduceret for den samme slags grøntsag – blot tilberedt på forskellige måder. Vi kalder det madmod.

ssssss