Tilmeld nyhedsbrev

Få historier fra Julemærkehjemmene og information om hjælpearbejdet!

Nej takJa tak

JulemærkerNytrykSærarkPinsKogebøgerVis din støttee-Støttemærket
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Giv en JuleDonationKøb FirmajulekortBliv VirksomhedsVenBliv ErhvervsPartnerFå inspiratione-Støttemærket
Mød børneneSe videoerSe opskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdOm hjemmeneSådan hjælper viSpørgsmål og svarTema om mobningInformationsmøder
Kontakt JulemærkefondenEr du blevet ringet op?Find medarbejderLedige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Giver børn en ny start


 

Sund mad til børnene

Sådan spiser vi på Julemærkehjemmene


 

Sund mad er fundamentet for en god dag, hvor børnene kan være aktive og friske. Derfor har vi på Julemærkehjemmene en kostpolitik med fokus på sundhed og variation.

På madværkstederne laver børnene sund mad. Piger ved spisebordet. Sund mad styrker fællesskabet.

Bag Julemærkehjemmenes kostpolitik ligger både ernæringsmæssige og pædagogiske overvejelser. Kostpolitikken er let forståelig, så den bedst muligt støtter børnene og deres familier til en positiv udvikling både under og efter barnets ophold.

Vi serverer sund og varieret mad til børnene, og vi følger Den Nationale Kosthåndbog, Fødevarestyrelsens anbefalinger og de officielle kostråd. Vi tilbereder de daglige hovedmåltider og mellemmåltider efter følgende udgangspunkt:

  • vi bruger salt og sukker i begrænset mængde
  • vi serverer vand ved alle måltider
  • vi tilbyder ikke sukkerholdige drikke
  • vi serverer brød, ris, pasta, bulgur, couscous mv. lavet på fuldkorn
  • vi serverer forskellige former for bælgfrugter
  • vi serverer regelmæssigt fisk og vegetariske retter
  • vi begrænser mængden af kød.

På Julemærkehjemmene har vi god tid ved måltiderne, og vi bruger måltiderne til at tale med børnene om mad og sundhed.

SUND MADPLAN TIL BØRNENE

På Julemærkehjemmene er maden sund og varieret.
På en typisk dag får vi tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider.


Morgenmad

Havregryn, havregrød, øllebrød eller rugfras
Rugbrød
Fuldkornsfranskbrød/fuldkornsbolle

Frugt og grønt

Frugt
Gnavegrønt (gulerødder og/eller andre grøntsager)

Pålæg

Mager ost eller smøreost og marmelade

Væske

Skummetmælk
Vand eller te uden sukker

Mellemmåltid (formiddag)

Brød

Knækbrød

Frugt og grønt

Frugt eller grønt (f.eks. gulerod, æble eller en halv banan)

Væske

Vand


Koldt hovedmåltid

Brød

Rugbrød med pålæg

Rugbrød med salat eller grønt (f.eks. kartoffel, agurk, tomat)

Pålæg

Magert pålæg, fjerkræ, kød, fiskepålæg, æg, mager ost m.m.

Grønt

Gnavegrønt — gulerødder, agurk, tomat og andre grøntsager

Salat

Råkost af kål og rodfrugter eller lettere salater

Væske

Skummetmælk og vand

Mellemmåltid (eftermiddag)

Brød

Knækbrød

Frugt og Grønt

Frugt og gnavegrønt (fx gulerødder)

Væske

Vand


Varmt hovedmåltid

Kød

Magert kød eller fisk

Tilbehør

Kartofler, brune ris, fuldkornspasta eller fuldkornsbrød
Råkost, salat eller grøntsager
Mager sovs

Væske

Vand

Mellemmåltid (aften)

Brød

Fuldkornsbolle

Gnavegrønt

Gulerødder og/eller andre grøntsager

Væske

Vand

Kogebøger

Spis som på Julemærkehjemmene

Kogebøgerne indeholder sunde og velsmagende opskrifter på forretter, hovedretter og desserter, som præsenteres for børnene på Julemærkehjemmene.

Vil du prøve nogle af vores opskrifter?

Børn, søde sager og fester

Festlige begivenheder som fødselsdage mv. er en del af et normalt socialt liv. Derfor lærer vi også børnene, hvordan man kan være med til festligheder – uden at spise for meget eller vælge det det allermest usunde.

På Julemærkehjemmene har vi:

  • Mulighed for en ugentlig slikdag, hvor børnene må få 100 gram slik, dog ikke chokolade, flødekarameller eller chips.
  • Mulighed for at få en light sodavand ugentligt, max. 33 cl.
  • Mulighed for et lille stykke kage ugentligt.

Børn med specielle kostbehov

Hvis et barn har en allergi, der har indvirkning på hvilke madvarer de må spise, skal der foreligge en lægeerklæring. Senest i forbindelse med forbesøget vurderes om Julemærkehjemmet kan rumme barnets specielle madbehov. Hvis et barn er vegetar eller lignende, vil en tilsvarende vurdering finde sted.

På Julemærkehjemmene respekterer vi børnenes religion. Vi serverer ikke halalslagtet kød, men børnene bliver tilbudt alternativer som fisk, kalkun eller kylling.


MADPLAN FOR FAMILIEN

I løbet af et barns ophold har Julemærkehjemmene fokus på at formidle vigtigheden af at familierne spiser efter Julemærkehjemmenes madplaner og -principper. Herunder regelmæssigt, varieret og i de rigtige mængder.

Der er fokus på, både i formidlingen til forældrene og i praksis på hjemmene, at børnene lærer at spise 5-6 gange i løbet af dagen og i de rigtige potionsstørrelser.

Et godt redskab til at opnå regelmæssigheden og ikke lade sig unødigt friste er, at lave en ugeplan for mad og indkøb. 

Familierne skal lære Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket at kende. 

Det ambitiøse mål er at disse fokuspunkter i løbet af barnets ophold indarbejdes som faste gode madvaner i familien.

SUCCES I KØKKENET

Børn i køkkenet.

Sunde madvaner og større fysisk og psykisk robusthed er noget af det, børnene får med hjem fra et ophold, og for nogle bliver opholdet starten på en helt ny livsstil – ikke kun for barnet, men for hele familien. Madværksted er en del af det helhedstilbud, som børnene tilbydes under opholdet.

MOD TIL AT SMAGE NYT

Børn med broccoli. Det er madmod.

Vi lærer børnene om sund mad, og vi arbejder med deres mod til at smage, udforske og opleve forskellige madvarer. I vores madtemauger bliver børnene introduceret for den samme slags grøntsag – blot tilberedt på forskellige måder. Vi kalder det madmod.

ssssss