Et godt og engageret samarbejde med forældrene er en vigtig del af barnets ophold på Julemærkehjem
Forældrenes engagement og deltagelse i barnets ophold på Julemærkehjem har betydning for barnets mulighed for at udvikle sig. Samarbejdet bidrager til, at hele familien får kompetencer, redskaber og nye muligheder til at støtte barnet bedst muligt.
Vores samarbejde med familierne beror på tryghed og en god relation. Allerede inden opholdets start møder kontaktpædagogen familien første gang. Her taler vi med familien om barnets udfordringer og hjælper med at konkretisere en handleplan med aktiviteter og aftaler gældende for både barn og familie.
Alle børn og familier bliver desuden inviteret til en infodag inden opholdets start, hvor de får mulighed for at møde personalet og de andre familier og børn, som også skal starte på Julemærkehjem. Det giver både børn og familier mulighed for at danne relationer med hinanden og støtte hinanden under og efter opholdet.
I løbet af det 10 uger lange ophold på Julemærkehjem er kontaktpædagogen i kontakt med barnets forældre. Vi taler med forældrene om, hvordan det går med barnet på Julemærkehjemmet, og hvordan vi arbejder og støtter barnet i løbet af opholdet.
Samtalerne med forældrene er med til at forbedre samarbejdet med familien og klæde forældrene på til at støtte barnets udvikling. Vi får også vigtig viden om barnet, som kan have betydning for den måde, vi hjælper på.
Mens barnet er på Julemærkehjem deltager familien i møder og arrangementer på Julemærkehjemmet. Heriblandt to forældredage, hvor forældre skal prøve kræfter med nogle af de opgaver, aktiviteter, lege og øvelser, som børnene også stifter bekendtskab med undervejs i forløbet. Forældrene deltager fx i Trivselsværksted og Madværksted, som er obligatoriske undervisningsforløb for alle børn på Julemærkehjem.
I løbet af de 10 uger år får familierne desuden nogle opgaver, som de skal løse sammen, når barnet er hjemme i weekenderne. Opgaverne ligger i forlængelse af det, vi arbejder med sammen med barnet. På den måde får forældrene et indblik i barnets udviklingsforløb og i Julemærkehjemmenes pædagogiske tilgang.
Undervejs i opholdet er barnets kontaktpædagog i kontakt med barnets forældre. Der er tre obligatoriske telefonsamtaler, to i starten af opholdet og en ca. halvvejs i opholdet. Derudover vil der være løbende telefonsamtaler efter behov.
Efter de 10 uger på Julemærkehjem følger vi barnet og familien i en periode for at støtte dem bedst muligt i hverdagen og vejlede dem i at bruge redskaber og råd fra Julemærkehjemmene til at sikre en vedvarende positiv udvikling for barnet. Den indsats kalder vi Opfølgning, og den varetages primært af Julemærkehjemmenes opfølgningskoordinatorer.
Opfølgningskoordinatoren hjælper familien med at etablere kontakt til kommune, skole eller civilsamfundsorganisationer, som efter behov kan hjælpe familien videre.
Vi samarbejder med andre for at hjælpe barnet bedst muligt - også efter opholdet på Julemærkehjem.