Nyhedsbrev

Få en gratis kalender - Julemærkehjemmene

Få spændende historier og information fra Julemærkehjemmene direkte i din mailboks.

Nej takJa tak

Nytryk Støttevarer Krea / DIY Julemærket 2023 Kogebøger  Gavebevis e-Julemærket
Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor Mærkesager
Giv en donation 1000 meter for 1000 børnBliv erhvervssponsor Bliv erhvervspartner Bliv strategisk partner
Mød børneneOpskrifter Se videoer Få vores nyhedsbrev
Pædagogisk tilgang Dagligdagen Samarbejde om barnet Børnenes udvikling
Kontakt Julemærkefonden Kontakt Julemærkehjemmene Find medarbejder Ledige stillinger Er du blevet ringet op? Presse
Ansøg om ophold Om hjemmene Børnenes udfordringer Informationsmøder
Støt nu

HEIDI FLYTTEDE IND PÅ JULEMÆRKEHJEMMET SAMMEN MED BØRNENE

I august sidste år flyttede tv-fotograf Heidi Godskesen Rasmussen med sin autocamper ind på Julemærkehjemmet Fjordmarks parkeringsplads. Her boede hun i ti uger, mens hun fulgte et hold Julemærkebørn og dokumenterede deres nye hverdag på Julemærkehjemmet.

Heidi Godskesen Rasmussen, Julemærkebørn

At bo på Julemærkehjemmet, møde børnene og følge deres udvikling har gjort stort indtryk på tv-fotograf Heidi Godskesen Rasmussen. Så stort, at hun i dag er JulemærkeVen og støtter Julemærkebørnene hver måned. 


"Det er en af de arbejdsopgaver, som virkelig har sat sig dybt i mig. Jeg savner det helt nu, hvor jeg ikke længere bor på Julemærkehjemmet.”

Sådan fortæller Heidi Godskesen Rasmussen om de ti uger, hvor hun boede på Julemærkehjemmet Fjordmark.

Heidi er tv-fotografen bag TV SYD’s nye programserie om Julemærkehjemmet Fjordmark, der blev lanceret for et par uger siden. Serien består af seks meget fine og rørende programmer, der følger de fire Julemærkebørn Nora, Christian, Theodor og Rikke under hele deres ophold. Hvis du endnu ikke har nået at se programmerne, så kan du se dem helt gratis lige her.

I ti uger boede Heidi i sin autocamper på parkeringspladsen ude foran Julemærkehjemmet og fulgte børnene i tykt og tyndt. Hun indgik i hverdagen på lige fod med børnene, og hun var blandt andet med til både Madværksteder, Trivselsværksteder, afslutningssamtaler, personalemøder og børnesamtaler.

Heidi var fluen på væggen, når børnene havde opture, nedture, hjemve og fik nye venner. Og da børnene skulle hjem efter opholdet, var hun der også og fik alle de dejlige kram og kærlige gensyns-hilsner i kassen.


ØJENÅBNER AT MØDE BØRNENE

Heidi mødte 50 børn i løbet af sine ti uger på Fjordmark. Og i løbet af de ti uger fik hun en tæt og meget tillidsfuld relation til dem. De delte deres hemmeligheder og historier med hende, og det var en øjenåbner for Heidi at høre, hvad de hver især kæmpede med:

Det der gjorde mest indtryk på mig var, at der er så mange børn, der har det svært og er usikre i dag. De kæmper med dårligt selvværd, og de har en eller anden ide om, at de er forkerte,” fortæller Heidi og fortsætter: 

Samtidig var det virkelig imponerende at opleve, hvor gode børnene var til at rumme hinanden. De var enormt gode til at lytte til hinanden og være der for hinanden. De higede alle sammen efter at blive en del af et fællesskab, og det blev de lynhurtigt på Julemærkehjemmet.

En stor del af de børn, der kommer på Julemærkehjem kæmper med dårligt selvværd. Ofte er de blevet mobbet eller holdt uden for fællesskabet. De er ensomme og flere har aldrig haft en rigtig ven. På Julemærkehjemmene får børnene en ny start med styrket selvværd, trygge fællesskaber og nye venner. Vi lærer børnene, at de er gode nok, præcis som de er, og vi lærer dem, at de har lige så meget ret til at være i verden, som alle andre.

HVERDAGENS HELTE

På Julemærkehjemmene er de voksnes tilstedeværelse en stor og vigtig del af hverdagen. Deres nærvær og opmærksomhed på det enkelte barn er essentielt for, at barnet føler sig tryg og kan udvikle sig i løbet af opholdet – og det oplevede Heidi på helt tæt hold. Hun deltog blandt andet i personalemøderne for at kunne følge med i børnenes udvikling og få et indblik i pædagogernes faglighed og arbejde.

Den måde de omfavner alle børnene på og giver dem en masse kærlighed, det er simpelthen så utrolig rørende. De giver børnene en tro på sig selv og en masse styrke til at kæmpe mod alt det svære. De er i virkeligheden hverdagens helte,” fortæller Heidi smilende.

Når vi møder børnene, oplever vi, at mange af dem ikke har mod på at deltage i de daglige aktiviteter eller indgå i fællesskabet og danne relationer til de andre børn. Her er det pædagogernes opgave at skabe rammerne for, at hvert enkelt barn kan få oplevelsen af succes. Med kærlig støtte hjælpes børnene ind i fællesskabet, og de hjælpes til at tage små skridt og udfordre sig selv, så de lærer, at de kan meget mere end de selv tror.


IKKE HELT FARVEL

I dag er Heidi tilbage i sin hverdag i Odense, men selvom hun er i gang med nye opgaver, har hun ikke helt sluppet Julemærkebørnene. Hun har ugentligt kontakt med flere af børnene. De deler stadig deres hemmeligheder med hende og fortæller, hvordan de har det nu, hvor de er tilbage på deres skoler og i hverdagen igen.

Og det er ikke kun børnene, der har sat et aftryk i Heidi – hun har også sat et aftryk i dem. Heidi er blevet inviteret til konfirmationer hos flere af børnene, og Nora, en af pigerne fra programmerne, har lige været i tre dages erhvervspraktik hos Heidi for at afprøve livet som dokumentarist.

Tusind tak til Heidi Godskesen Rasmussen for den utroligt fine skildring af, hvad det vil sige at være på Julemærkehjem og for at fortælle børnenes historier og på den måde bidrage til udbredelsen af vores arbejde.

Har du endnu ikke set programmerne, så kan du se dem helt gratis lige her.


Læs om hverdagen på Julemærkehjemmene

Du kan gøre en forskel for børnene

Persondatapolitik og cookiesSalgs- og leveringsbetingelser

© 2024 JULEMÆRKEFONDEN — Designed by DAN®