Nyhedsbrev

Få en gratis kalender - Julemærkehjemmene

Få spændende historier og information fra Julemærkehjemmene direkte i din mailboks.

Nej takJa tak

Nytryk Støttevarer Krea / DIY Julemærket 2023 Kogebøger  Gavebevis e-Julemærket
Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Giv en donation Bliv erhvervssponsor Bliv erhvervspartner Bliv strategisk partner
Mød børneneOpskrifter Se videoer Få vores nyhedsbrev
Pædagogisk tilgang Dagligdagen Samarbejde om barnet Børnenes udvikling
Kontakt Julemærkefonden Kontakt Julemærkehjemmene Find medarbejder Ledige stillinger Er du blevet ringet op? Presse
Ansøg om ophold Om hjemmene Børnenes udfordringer Informationsmøder
Støt nu
Madværksteder - Øvelser

Brug dine smagsløg: Smag maden til

Denne øvelse er god for både sundhed og klima. Den er en hjælp til, hvordan man kan mindske madspild ved at anvende madrester i madlavningen, og samtidig kan øvelsen være en metode til at få flere næringsrige fødevarer ind i kosten (grøntsager, bælgfrugter mv.).
Øvelsen er også god, hvis man vil øve sig i at udfordre smagssansen og/eller vide mere om smagskompasset.

brug dine smagsløg
Brug dine smagsløg

Til denne øvelse skal I bruge jeres sanser – tænk gerne duft, smag og konsistens ind, når I tilbereder suppen.

Freestyle din egen suppe:

Ingredienser:

  • 1 tsk. olie
  • 1 bouillonterning
  • 2 spsk. Philadelphia light
  • 4 dl vand
  • 150 g valgfrie grøntsager (tænk gerne klima og miljø ind ved at anvende danske råvarer i sæson. Se ”Register over grøntsager” (s. 208-210) for inspiration.

Du skal bruge:

  • En håndfuld teskeer
  • Tilsmagningssortiment af
    salt, surt, sødt, bitter, umami

Sådan gør du:

  1. Start med at sætte 8 dl vand over i en elkedel.
  2. Når vandet koger, hældes det op i et litermål og blandes med bouillonterningen.
  3. Vælg de grøntsager du gerne vil have i din suppe (vej ca. 350 g af).
  4. Skær grønsagerne ud i strimler, skiver eller tern.
  5. Sæt en lille gryde på komfuret og skru godt op for varmen.
  6. Tilsæt lidt olie og grøntsagerne. Lad det stege 4-5 min.
  7. Hæld bouillonen ned i gryden og lad det koge i 10 min.
  8. Når grøntsagerne er bløde, tilsættes Philadelphia light.
  9. Blend det hele og smag suppen til som du ønsker. Smag til lidt ad gangen, og gentag gerne smagerunden, så alle får oplevelsen af at have været en del af processen og have smagt retten til.

Tips & tricks

  • Konsistensen kan variere alt efter tilberedningsmetode.
    F.eks. vil suppen blive tyndere, hvis den koges med låg, da dampen derved ikke fordamper.
  • For inspiration eller hjælp til grundsmagene og tilsmagningen af suppen se ”Smagskompasset” (s. 204).
  • Når der smages på suppen, så start med at dufte til den.
  • Hold dig derefter for næsen inden og mens du smager – og efter et par sekunder, så slip næsen.
    Hvad oplevede du? Hvornår smagte suppen af mest?

God fornøjelse - og velbekomme 

Dialogspørgsmål:

  • Snak om dagens ret og smag maden til inden servering:
    • Hvad er det for en ret?
    • Hvilke råvarer er der brugt – og hvorfor har I valgt de råvarer, I har valgt?
       
  • Hvad kan I smage og dufte?
    • Hvilken smag vil I gerne tilføre retten (sur, sød, salt, bitter, umami)?
    • Hvad ville være godt at smage til med? (se evt. ”Smagskompasset” på s. 204).
    • Kan I nævne flere/andre ting end de nævnte i smagskompasset?
       
  • Hvordan er suppens konsistens?
    • Har råvarerne indflydelse på suppens konsistens?
    • Hvordan føles det i munden?
    • Hvad er konsistensen? Og hvad kunne man have gjort for at få flere/andre smage frem?

Eksempler på ekstra ingredienser til din suppe:

Broccoli
Knoldselleri
Gulerod
Blomkål
Jordskokker
Svampe
Kartofler
Græskar
Porrer
Løg
Tomat

Kikærter
Rødløg
peberfrugt
Hvidløg
Æble
Forårsløg
Rødbeder
Pastinak
Ærter
Majs
Spinat

madværksteder

Vi har fokus på gode og sunde madvaner og fællesskabet om det gode måltid.

Persondatapolitik og cookiesSalgs- og leveringsbetingelser

© 2024 JULEMÆRKEFONDEN — Designed by DAN®