Nyhedsbrev

Få en gratis kalender - Julemærkehjemmene

Få spændende historier og information fra Julemærkehjemmene direkte i din mailboks.

Nej takJa tak

Nytryk Støttevarer Krea / DIY Julemærket 2023 Kogebøger  Gavebevis e-Julemærket
Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Giv en donation Bliv erhvervssponsor Bliv erhvervspartner Bliv strategisk partner
Mød børneneOpskrifter Se videoer Få vores nyhedsbrev
Pædagogisk tilgang Dagligdagen Samarbejde om barnet Børnenes udvikling
Kontakt Julemærkefonden Kontakt Julemærkehjemmene Find medarbejder Ledige stillinger Er du blevet ringet op? Presse
Ansøg om ophold Om hjemmene Børnenes udfordringer Informationsmøder
Støt nu
Madværksteder - Øvelser

Spiser du med næsen?

Et simpelt forsøg, der kan give en større forståelse for lugtesansens rolle og betydning for smagsoplevelsen.

Madvarer der udfordrer dine smagsløg
Madvarer der udfordrer dine smagsløg

De fleste kender det fra forkølelse, når næsen er tilstoppet, så smager maden anderledes. Men det er ikke maden, som har ændret smag - det er lugtesansen, som er påvirket.

Signaler fra lugtesansen udgør en meget stor del af det, vi normalt opfatter som smag.

Smag registreres i næse- og mundhulen samt gennem smagsløgene på tungen.

Madens duftstoffer kommer ind i næsen både udefra og inde fra mundhulen, når vi tygger og spiser maden.

Forklaring

Kanelsukker:

Smagsløgene i munden opfanger grundsmagen sød, hvorfor sødmen fra sukkeret kan smages, selvom man holder sig for næsen. Først når grebet slippes for næsen, og aroma- og duftstofferne strømmer op gennem mund- og næsehulen, kommer smagen: Det er kanelsukker!

Det er i høj grad vores lugtesans, som lugter kanelen, der gør, at vi kan smage den.


Du kan bruge:

  • Kanelsukker
     
  • Et stykke slik med smag af frugt, anis eller kanel
    (eks.: jellybeans, sure vingummier med sukkerovertræk, bolsje eller lign.).
     
  • Højaromatiske og friske råvarer
    (eks.: appelsin, banan, jordbær, friske krydderurter, løg, melon, karry, kanel mv.).
     

Øvelse:

  1. Hold dig for næsen og anbring ”fødevaren” (slik eller andet) i munden.
     
  2. Tyg på det og undgå at ånde ud.
     
  3. Slip grebet om næsen efter ca. 10 sek. og ånd ud gennem næsen.
     
  4. Nu "smager" slikket pludselig helt anderledes, nemlig af aromastoffer, som nu frigøres i næsehulen og strømmer med luften fra munden og ud gennem næsen.
     


God fornøjelse 

madværksteder

Vi har fokus på gode og sunde madvaner og fællesskabet om det gode måltid.

Persondatapolitik og cookiesSalgs- og leveringsbetingelser

© 2024 JULEMÆRKEFONDEN — Designed by DAN®