Et simpelt forsøg, der kan give en større forståelse for lugtesansens rolle og betydning for smagsoplevelsen.
De fleste kender det fra forkølelse, når næsen er tilstoppet, så smager maden anderledes. Men det er ikke maden, som har ændret smag - det er lugtesansen, som er påvirket.
Signaler fra lugtesansen udgør en meget stor del af det, vi normalt opfatter som smag.
Smag registreres i næse- og mundhulen samt gennem smagsløgene på tungen.
Madens duftstoffer kommer ind i næsen både udefra og inde fra mundhulen, når vi tygger og spiser maden.
Kanelsukker:
Smagsløgene i munden opfanger grundsmagen sød, hvorfor sødmen fra sukkeret kan smages, selvom man holder sig for næsen. Først når grebet slippes for næsen, og aroma- og duftstofferne strømmer op gennem mund- og næsehulen, kommer smagen: Det er kanelsukker!
Det er i høj grad vores lugtesans, som lugter kanelen, der gør, at vi kan smage den.
Vi har fokus på gode og sunde madvaner og fællesskabet om det gode måltid.