Nyhedsbrev

Få en gratis kalender - Julemærkehjemmene

Få spændende historier og information fra Julemærkehjemmene direkte i din mailboks.

Nej takJa tak

Nytryk Støttevarer Krea / DIY Julemærket 2023 Kogebøger  Gavebevis e-Julemærket
Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Giv en donation Bliv erhvervssponsor Bliv erhvervspartner Bliv strategisk partner
Mød børneneOpskrifter Se videoer Få vores nyhedsbrev
Pædagogisk tilgang Dagligdagen Samarbejde om barnet Børnenes udvikling
Kontakt Julemærkefonden Kontakt Julemærkehjemmene Find medarbejder Ledige stillinger Er du blevet ringet op? Presse
Ansøg om ophold Om hjemmene Børnenes udfordringer Informationsmøder
Støt nu
Madværksteder - Mere viden

Spis efter Y- og T-tallerknerne

T-tallerkenen og Y-tallerkenen er gode redskaber, der hjælper dig til at sikre, at din tallerken bliver fyldt med den rette mængde protein, kulhydrat og grøntsager. Forskellen på Y- og T-tallerknerne er mængderne og fordelingen af henholdsvis protein, kulhydrat og grøntsager.


Y-tallerken

Hvis du har et ønske om at spise efter Fødevarestyrelsens anbefalinger og de officielle kostråd, bør du spise efter Y-tallerkenen.
 

Eksempel på Y-tallerken

Eksempel på en Y-tallerken (tv.). Du kan se, at maden på tallerkenen er delt op som et Y.

Sådan spiser du efter Y-tallerkenen

Mængden af mad på en Y-tallerken skal være, hvad der svarer til fem håndfulde fordelt på følgende måde:

  • 1 håndfuld kød/bælgfrugter
    (1/5 af tallerkenen skal være kød/bælgfrugter)
     
  • 2 håndfulde kulhydrater
    (2/5 af tallerkenen skal være kartofler, ris eller pasta m.m.)
     
  • 2 håndfulde grøntsager
    (2/5 eller halvdelen af tallerkenen skal være grøntsager)
     

T-tallerken

Har du et ønske om at tabe dig, er det T-tallerkenen, du skal benytte. Her er der flere grøntsager, som indeholder flere kostfibre og har en mere mættende effekt end fx kartofler, ris og pasta.

Eksempel på T-tallerken

Eksempel på en T-tallerken. Du kan se, at maden på tallerkenen er delt op som et T.

Sådan spiser du efter T-tallerkenen

Mængden af mad på en T-tallerken skal være, hvad der svarer til fem håndfulde fordelt på følgende måde:

  • 1 håndfuld kød/bælgfrugter
    (1/5 af tallerkenen skal være kød/bælgfrugter)
     
  • 1 håndfuld kulhydrater
    (1/5 af tallerkenen skal være kartofler, ris eller pasta m.m.)
     
  • 3 håndfulde grøntsager
    (3/5 eller halvdelen af tallerkenen skal være grøntsager)
     

Protein, kulhydrater og grøntsager

Protein: kylling, oksekød, svinekød, laks, makrel, tun og bælgfrugter såsom: linser, bønner og kikærter.

Kulhydrat: ris, pasta, kartofler, bulgur, brød, couscous.

Grøntsager: gulerod, spinat, peberfrugt, agurk, tomat.

Tip!

Din hånds størrelse passer til de mængder, som du har brug for.

madværksteder

Vi har fokus på gode og sunde madvaner og fællesskabet om det gode måltid.

Persondatapolitik og cookiesSalgs- og leveringsbetingelser

© 2024 JULEMÆRKEFONDEN — Designed by DAN®