Nyheder & arrangementer
I løbet af de sidste par år har MentorDanmark, Julemærkefonden, SOS Børnebyerne og boligudlejeren Heimstaden Danmark udviklet et partnerskab. Formålet er at hjælpe børn videre efter de har afsluttet ophold på et Julemærkehjem.
Kun 22 % af børnene er glade for at gå i skole, når de starter deres ophold på Julemærkehjem. 12 måneder senere er det tal steget til 40 %. Nu hjælper MentorDanmark med at sikre, at børnene holder fast i skoleglæden, når deres ophold på Julemærkehjem er slut.
MentorDanmark, Julemærkefonden, SOS Børnebyerne og Heimstaden er gået sammen om at tilbyde skræddersyede mentorforløb til børnene på Julemærkehjem. Det drejer sig om i alt 50 forløb af 20 timer. Formålet er at hjælpe børnene bedst muligt videre, når opholdet på Julemærkehjemmet er slut.
Børnene bliver tilknyttet en mentor, som giver hjælp til lektier i et konkret skolefag. Forløbet bidrager til at øge selvsikkerhed og trivslen, når børnene vender hjem til deres normale hverdag.
Louise Vejrup Hansen, mor til Amanda, som var på Julemærkehjemmet Kildemose i efteråret 2021, fortæller:
”Det var hårdt for Amanda at komme hjem til hverdagen igen. Julemærkeopholdet havde givet hende en ny tro på voksne og givet hende tillid til sine omgivelse. Det var en kæmpe hjælp at få den dygtige mentor, Johanne, tilknyttet Amanda, da hun kom hjem fra Julemærkehjemmet. Johanne mødte Amanda i øjenhøjde, og hvor hun var. Hun tog udgangspunkt i Amandas interesser og gav hende lysten til at læse og lære.”
Mange børn oplever, at mødet med hverdagen kan være hårdt, når de lige har været på et succesfuldt ophold på et Julemærkehjem - når hverdagen rammer, og de nye venner pludselig er langt væk.
Forløbet er med til at fastholde de gode vaner, den nye selvtillid og mentale overskud, som børnene har med sig hjem.
Sara Berthou er mor til Marie, som også var på Julemærkehjemmet Kildemose i efteråret 2021:
”Det har været hårdt for Marie at komme hjem. Hun har gerne villet vise kammeraterne, at hun har udviklet sig, men omgivelserne har måske ikke haft forståelsen. Derfor er det fantastisk, vi har haft en superdygtig mentor som Astrid tilknyttet. Hun har med de rigtige værktøjer hjulpet til, at skolen har været lidt lettere, og overgangen er blevet mere glat. Hun har hele tiden taget udgangspunkt i Marie, så vi alle sammen er blevet klogere på, hvad hun kan. Mentorforløbet har både plantet noget i Marie og givet os nogle værktøjer fagligt og socialt til at hjælpe Marie.”
De skræddersyede mentorforløb hos MentorDanmark giver børnene mulighed for at få hjælp til lige nøjagtig dét, de kæmper med. Det letter overgangen fra Julemærkehjemmet til den nye hverdag derhjemme.
MentorDanmark, Julemærkefonden, SOS Børnebyerne og Heimstaden Danmark fortsætter dette samarbejde i 2023 og ser frem til at hjælpe endnu flere børn positivt videre i deres skolegang.
Det vil gavne mange børn rundt omkring i landet, når de kommer hjem igen fra deres ophold på et Julemærkehjem.
Som Louise Bundgaard Nielsen, mor til Villads, som var på Julemærkehjemmet i Hobro i efteråret 2022, fortæller:
"Villads havde kæmpe gavn af opholdet og udviklede sig helt vildt. Han er blevet meget bedre til at sætte ord på sine følelser, og hvad han vil. Sammen med sin superdygtige mentor, Emma, har han fået meget mere overskud til skolen. Nu læser han endda foran sine lektier og har en meget større nysgerrighed på at komme i skole og lære. Emma er fantastisk til at møde Villads, hvor han er. Det har givet ham meget mere selvværd, og det betyder også, at han har meget bedre relationer og fået helt nye kammerater herhjemme”
På Julemærkehjemmene modtager børnene undervisning i små klasser af 5-8 elever. Det giver ro, og lærerne har god mulighed for at hjælpe og danne en tæt relation til hvert barn. En stor del af børnene på Julemærkehjemmene genfinder glæden ved at gå i skole under deres ophold og takket være mentorforløbene hos MentorDanmark, fastholder de skoleglæden efter opholdet.