Ingredienser
(20 stk.)
- 1,6 dl olie
- 5 dl skummetmælk
- 50 g gær
- 1 g safran eller gurkemeje
- 75 g sukker
- 2 tsk kardemomme
- 500 g hvedemel
- 500 g fuldkornsmel
- 1 æg til pensling (kan tilsættes ½ tsk gurkemeje for ekstra farve)
- 40 rosiner til pynt
Traditionel luciabagning med fuldkorn og varme krydderier
Disse Luciaboller med gurkemeje eller safran er perfekte til en hyggelig eftermiddag i køkkenet med børnene. De er bløde, gyldne og milde i smagen – og kan formes i sjove figurer som “S”-formede lussekatter.
Sådan laver du luciaboller
- Lun skummetmælken til håndvarm temperatur.
- Smuldr gæren i en skål og tilsæt olie og den lune mælk. Rør rundt til gæren er opløst.
- Tilsæt sukker, kardemomme og safran eller gurkemeje.
- Bland hvedemel og fuldkornsmel i dejen lidt ad gangen og ælt til den er smidig.
- Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter.
- Del dejen i 20 stykker og form dem som traditionelle luciafigurer eller S-formede boller.
- Pynt hver bolle med to rosiner og lad efterhæve 20 minutter.
- Pensl med æg og bag ved 200°C (175°C varmluft) i ca. 15 minutter.
Tips til variationer
- Brug udelukkende hvedemel for en endnu blødere bolle
- Tilsæt lidt appelsinskal eller vanilje for ekstra aroma
- Frys boller ned og lun dem i ovnen før servering
Hvorfor børn elsker luciaboller
- Mild sødme og blød krumme
- Gule farver og spændende former
- Let at forme og sjov at bage sammen
- Traditionel julehygge med duft af kardemomme og safran