Tilmeld nyhedsbrev

Få historier fra Julemærkehjemmene og information om hjælpearbejdet!

Nej takJa tak

JulemærkerNytrykSærarkPinsKogebøgerAndre varere-Støttemærket
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Bliv VirksomhedsVenGiv en VirksomhedsGaveBliv ErhvervsPartnerNyt om erhverve-Støttemærket
Se alle nyhederMød børneneSe videoerSe opskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdOm hjemmeneSådan hjælper viSpørgsmål og svar
Kontakt JulemærkefondenFind medarbejdereSe ledige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Giver børn en ny start

Kronprinsesse Mary om Julemærkehjemmene

Julemærkefondens protektor, H.K.H. Kronprinsesse Mary, talte om hjælpearbejdet og de resultater, som Julemærkehjemmene opnår, ved præsentationen af Julemærket 2016, der fandt sted i Festsalen på Københavns Rådhus den 31. oktober. Du kan se talen - eller læse den i sin helhed - nedenfor.

"Hvert år ønsker knap 1000 børn at få hjælp på et Julemærkehjem. Hjælp til at få en positiv retning i livet, hjælp til at få et sundere liv og højere livskvalitet.. Børn på Julemærkehjem, kommer ofte fra en hverdag, hvor mobning og social isolation er daglig kost. De ofte føler sig udenfor og meget alene i verden. De drømmer om en hverdag med venner og hvor der er plads til alle – til at være - den man er. Det er noget vi alle samme ønsker, et liv hvor vi føler os som en værdifuld del af et fællesskab. Vi har alle samme brug for trygge relationer, hvor vi kan være os selv, hvor vi kan udfolde og udvikle os. 

Men når mobning og ensomhed er daglig kost, kan man komme til at miste sit selvværd og troen på sig selv. På Julemærkehjemmene får børnene troen på sig selv tilbage. Den tro, der gør, at de tør møde verden, smile til den og giver styrken til at mestre de mange muligheder og udfordringer, livet byder på.

Julemærkehjemmenes egne tal viser, at 72 % af børn på Julemærkehjem har oplevet mobning. Et år efter at de har afsluttet deres ophold på Julemærkehjemmet er det tal faldet til 14 %.

Jeg har selv - ved flere lejligheder - besøgt Julemærkehjemmene, og set det arbejde, der hver dag, året rundt, bliver gjort for udsatte børn i Danmark. Og det er et imponerende arbejde, udførte med respekt og omsorg.

Men en ting er, hvad jeg oplever, og hvad Julemærkehjemmene selv siger. Hvad siger eksperterne om kvaliteten af arbejdet på Julemærkehjemmene?

I år har SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - evalueret Julemærkehjemmenes arbejde. Det gjorde de for Sundhedsstyrelsen, som sammen med Julemærkefonden har kørt et projekt for at styrke børnene og familiernes udbytte af et ophold på et Julemærkehjem. Et projekt med så gode resultater, at det nu er dagligdag på de fire Julemærkehjem.

Og som protektor for Julemærkefonden, har jeg fået æren at præsentere nogle de markante resultater.

Lad os se på, nogle af forskerens hovedkonklusioner:


Kun 37 % af børnene har en god tro på sig selv, når de starter på Julemærkehjemmet. Det tal er steget til 85 % ved slutningen af opholdet.

Et flot resultat, der også bekræfter Julemærkefondens interne målinger.

I forhold til forældrenes vurdering af deres børns problemer, viser evalueringen at 39 % af børnene har problemer med social isolation ved opholdets start. Fire måneder efter opholdet er det faldet til 12 %. Og godt 42 % af forældrene svarer, at deres børn mangler venner. Fire måneder efter opholdet er det faldet til knap 17 % .

SFI har målt på livskvalitet, selvværd, oplevet sundhed og vægtudvikling, og som de konkludere i rapporten: "Forbedringerne under børnenes ophold på et Julemærkehjem er meget markante på alle parametre".

Lad os slutte med at se på, hvordan børnene selv vurderer hvad de har fået ud af deres ophold.

Det er jo positive streger, der taler for sig selv. Og det er det, vi skal tænke på, når vi i dag fejrer dette års Julemærke. Hvor meget godt det lille Julemærke gør, for så mange udsatte børn i Danmark. Og det er uanset, om du køber det fysiske Julemærke eller Julemærket til dine mails - eller, som noget nyt i år, til din telefon, hvor du kan sende dine beskeder med et Julemærke.

Mange tak!"