Prøv vores nye samtalespil

Få en gratis prøve på spillet, hvor alle vinder. Lær dig selv og din familie bedre at kende.

Nej takJa tak

JulemærkerNytrykSærarkPinsKogebøgerVis din støttee-Støttemærket
Vores arbejde Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor
Bliv VirksomhedsVenGiv en VirksomhedsGaveBliv ErhvervsPartnerNyt om erhverve-Støttemærket
Mød børneneSe videoerSe opskrifterFå vores nyhedsbrev
Ansøg om opholdOm hjemmeneSådan hjælper viSpørgsmål og svarTema om mobning
Kontakt JulemærkefondenFind medarbejdereSe ledige stillingerKontakt Julemærkehjemmene
Støt nu
top

Julemærkehjemmene

Giver børn en ny start

"VI ER KOMMET TÆTTERE PÅ FORÆLDRENE"

Madværksteder, fællessang og trivselssamtaler via en skærm. Da Danmark lukkede ned før jul, måtte vi sende Julemærkebørnene hjem endnu engang og drive Julemærkehjem på afstand. En udfordring, fortæller forstander Birgitte Dybkjær. Men også en mulighed for at lære børnenes familier bedre at kende.


Atter er der hvin og glade børnestemmer på Julemærkehjemmene. Efter statsministerens seneste pressemøde og lempelse af restriktioner kunne vi nemlig igen byde børnene velkommen tilbage på Julemærkehjemmene søndag d. 7. februar 2021.

"Det er simpelthen så dejligt at have børnene tæt på igen. Vi har glædet os – det har børnene også. Og det er jo et sundhedstegn, at de gerne vil tilbage og være en del af sammenholdet og fællesskabet igen,” fortæller Birgitte Dybkjær, der er forstander på det nordsjællandske Julemærkehjem Kildemose i Ølsted.

Forstander Birgitte Dybkjær med Magne, som er tilbage på Julemærkehjemmet Kildemose. Tiden hjemme har været udfordrende for den 12-årige dreng. Han er glad for at være tilbage – særligt har han savnet at bygge lego med sine venner på Julemærkehjemmet.


NÆRVÆRENDE PÆDAGOGIK PÅ AFSTAND

Under nedlukningen var pædagoger på Julemærkehjemmene i daglig dialog med børn og familier, og hver dag kunne børnene deltage i forskellige aktiviteter online. Både madlavning, motion, trivsel og almindelige skolefag var på skemaet.

Ifølge Birgitte var mange børn aktive og deltagende i de forskellige aktiviteter, og hun oplevede, at børnene også selv tog initiativer til at være sammen på afstand. Også forældrene havde en vigtig rolle i, at børn og pædagoger kunne fastholde relationerne til hinanden:

”Forældrenes opbakning til børnene er helt afgørende for, at de får et godt ophold på Julemærkehjem. Da børnene var hjemme, var vi faktisk oftere i dialog med forældrene, end vi plejer, og forældrene deltog også i flere af onlineaktiviteterne. Coronatiden har været positiv på den måde, at vi har lært forældrene bedre at kende. Det er godt for alle parter.”

Alt i alt er det gået godt under nedlukningen, synes Birgitte Dybkjær. Ikke mindst fordi vi har kunnet trække på erfaringerne fra foråret, hvor Julemærkehjemmene og resten af Danmark også var lukket ned. Men hun lægger ikke skjul på, at det er udfordrende at drive nærværende Julemærkehjem-pædagogik gennem en skærm:

”Den gode udvikling for et barn starter i det fortrolige rum. Det er det, der er kendetegnende for vores arbejde med børnene og for de resultater, vi skaber for sammen med dem. Vores pædagogik beror på nærvær, omsorg, fællesskab og fortrolighed. Det er en udfordring at være tæt på, når vi ikke sidder i det samme rum som børnene, men jeg synes, vi er lykkedes med vores pædagogiske arbejde omstændighederne taget i betragtning.”


DAGLIGDAG MED NYE REGLER

Dagligdagen på Julemærkehjemmene er ved at indfinde sig – dog stadig med forbehold for den aktuelle coronapandemi. Vi laver en kontrolleret genåbning af Julemærkehjemmene, hvilket betyder, at vi fortsat spritter af, børnene er sammen i mindre grupper, og vi har færre børn boende, end vi plejer.

De børn, der blev sendt hjem i december, genoptager deres ophold, hvor de slap, og til marts forventer vi at have fuldt børneoptag igen.

Magne (tv.) og Jeppe er tilbage på Kildemose efter at have været hjemme siden 18. december. De har været glade for at kunne deltage i onlineaktiviteterne, men tiden hjemme har også været svær. Drengene er enige om, at fysisk nærvær er den bedste udgangspunkt for at opbygge et godt og nært venskab op.


Se mere om Kildemose

Kildemose

Se mere om forældresamarbejde

Forældresamarbejde

Giv børn en ny start

Støt børnene
ssssss